Lokalna24 Kędzierzyn Koźle wiadomości z miasta i powiatu

Już nie dziesiątki, setki, ale tysiące artefaktów odkryto w ostatnich miesiącach podczas prac archeologicznych prowadzonych przy okazji remontu wzgórza zamkowego w Koźlu. Te niezwykle ciekawe odkrycia dowodzą, że ludzie upodobali sobie to miejsce na długo przed wybudowaniem w Koźlu pierwszego piastowskiego grodu warownego.

Ostatnie komentarze

Zobacz inne komentarze

Bardzo często podczas przygotowywania wigilijnej kolacji zapominamy o jedzeniu w ciągu dnia, doprowadzając do spożycia jednego obfitego posiłku w późnych godzinach wieczornych, co obciąża nasz układ trawienny i może wywołać nieprzyjemne dolegliwości.

Na honorowym miejscu wigilijnego stołu, na haftowanej serwecie, ozdobnym talerzu, na pasemku słomy lub siana, na ziarnach zbóż rozsypanych na obrusie albo zawiązanych w serwetkę czy bochenku chleba. Tak o nim pisał w XIX w. Kajetan Kraszewski: „Ojców to naszych obyczaj prastary/ Rodzinnej niwy maluje dostatek/ Symbol braterstwa, miłości i wiary – Święty opłatek”.

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu nie tylko przeżycie duchowe i religijne, ale także rodzinne i towarzyskie. Na wigilijnym, a później świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Niektóre z nich przygotowywane są specjalnie na ten jeden dzień w roku. W różnych regionach kraju przetrwały oryginalne receptury sprzed lat, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu polskie świąteczne dania są kulinarnym mistrzostwem świata. Mamy dla was kilka mniej lub bardziej znanych przepisów, przygotowanych przez gospodynie domowe z różnych zakątków naszego kraju. To wspólna akcja redakcji zrzeszonych w Stowarzyszeniu Gazet Lokalnych, by kultywować i promować tradycje kulinarne różnych regionów.

Jadąc z Koźla w stronę Kędzierzyna tuż za mostem Wiktora Ludwikowskiego skręcamy w prawo w niepozorną alejkę, biegnącą wśród wysokich dwustuletnich drzew. Prowadziła ona do ściśle strzeżonego przez wojsko miejsca.

Czytaj więcej Komentarz (0) Odsłony: 1244