Sobota, 24.08.2019

Zdążyć przed pierwszym dzwonkiem

  • 09.08.2019, 15:03
  • W
Zdążyć przed pierwszym dzwonkiem W
Inwestycje często mają to do siebie, że nie kończą się zgodnie z optymistycznym planem. Zadanie pod nazwą „Letnia baza kultury”, obejmujące rozbudowę Gminnego Centrum Kultury i Rekreacji w Bierawie, również czeka opóźnienie.

Dotychczas korzystających z głównej sali Domu Kultury w Bierawie, w większości osoby wynajmujące ją na imprezy prywatne, po opuszczeniu jej bocznym wyjściem witał niezagospodarowany plac. Podczas imprez kulturalnych organizowanych w ośrodku kierowcy mieli tam dogodne miejsce do parkowania.

Niezagospodarowany dotąd plac niebawem zmieni się nie do poznania.

Rozbudowa budynku Domu Kultury w Bierawie obejmie m.in. dobudowę wiatrołapu, zadaszenia nad tarasem i pomieszczenia pomocniczego z przedsionkiem. Powstanie też scena o powierzchni 87,5 mkw. z częściowym zadaszeniem i wysokości 0,6 m, budynek garażowo-gospodarczy, w którym będzie można na przykład składować ławki ustawiane na widowni na czas imprez kulturalnych, i ekran akustyczny. Wykonanie trawników, nasadzenie drzew i krzewów (pow. terenów zielonych 172,2 mkw.) to kolejna część przedsięwzięcia. Zakres rzeczowy zadania obejmie również zagospodarowanie części placu - zyska nawierzchnię z kostki brukowej i kanalizację deszczową. Wybrukowany fragment terenu, poza funkcją parkingu, będzie mógł być wykorzystywany podczas imprez sołeckich pod chmurką. Koszt inwestycji to 530 tys. zł, z czego dofinansowanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 wynosi 340 tys. zł.

- Prace brukarskie są już na ukończeniu. Wybrukowano drogę dojazdową do parkingów, parkingi i plac pod zadaszenie - mówi Mirosław Wierzba, dyrektor GCKiR w Bierawie.

Przed wykonawcą malowanie i montaż lamp oświetleniowych w już wykafelkowanych wnętrzach trzech pomieszczeń, a także wykonanie zadaszenia nad nimi.

- We własnym zakresie pozostaje nam zagospodarowanie pozostałej części placu, której nie obejmuje realizowana inwestycja. W przyszłości mają na niej stanąć elementy rekreacyjne dla dzieci i  plantacja, na której działająca przy naszej placówce grupa miłośników ogrodów będzie uprawiała rośliny. Tę część placu będziemy chcieli wyrównać - mówi dyrektor Wierzba. W przyszłości chciano by również poszerzyć parking o kolejne miejsca.

 

W
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

bierawianin
bierawianin 18.08.2019, 02:35
A kto z mieszkańców prócz obecnego dyr. GCKiR chciał tej inwestycji ??

Pozostałe