piątek, 19 kwietnia 2024 17:22
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Akcja powiatu „Gastronomia do zobaczenia!”. Poznajcie bistro "Czarno na Białym"

„Gastronomia do zobaczenia!” – to nazwa kampanii promującej kędzierzyńsko-kozielską gastronomię, która musiała stawić czoła pandemii koronawirusa i działać w formule ograniczonej obostrzeniami. Na początek poznajcie kozielskie bistro Czarno na Białym.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Kiedy powiat kędzierzyńsko-kozielskie ogłosił start projektu, zgłosiło się wielu właścicieli mniejszych i większych lokali, którzy zdecydowali się opowiedzieć swoją historię. Musieli zmienić swój biznes, swoje menu, a hasło "dania na wynos" jest z nimi od ponad roku. Niektórzy restauratorzy sami ruszyli w miasto z posiłkami dla domów pomocy społecznej czy innych instytucji walczących z koronawirusem.

Przed pandemią w Kędzierzynie-Koźlu i powiecie powstały nowe restauracje, bistra czy bary. Teraz funkcjonują inaczej, ale pasja ich właścicieli do gotowania sprawiła, że wiele z nich serwuje kuchnie i smaki, których próżno szukać gdzie indziej.

Pierwszym lokalem, który wziął udział w akcji, jest niepozorne, choć z wielkim potencjałem kozielskie bistro Czarno na Białym. Lokal przy ul. Piramowicza 8 czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 6-16, choć załoga pracę zaczyna o piątej rano.

Skąd pomysł na nazwę „Czarno na Białym”?

- Jest kilka rzeczy, które się wiążą z nazwą. Pierwsza związana jest z czarną kawą i białym chlebem. Chcieliśmy też być transparentni, aby pokazać, jak wszystko robimy. Dlatego mamy otwartą kuchnię i klient może obserwować proces powstawania potraw. Nie mamy nic do ukrycia. Taki zamysł mieliśmy od początku. Po prostu wszystko czarno na białym - mówi Łukasz Rybak, współwłaściciel lokalu, który przez kilka lat pracował w restauracjach na Florydzie.

Co ciekawe, bistro powstało pod koniec maja ubiegłego roku, a więc już w trakcie pandemii.

- Plan otwarcia swojego lokalu kiełkował w nas od ponad dwóch lat. Dużo rozmawialiśmy, planowaliśmy i od słów przeszliśmy do czynów. W końcu podjęliśmy decyzję, że musimy wystartować. Wybuchła pandemia i mieliśmy dwa wyjścia: albo znów odłożyć nasz plan, poczekać rok, a może i dłużej, albo zaryzykować i się otwierać. Wybraliśmy to drugie - dodaje Łukasz Rybak. 

Drugim współwłaścicielem i szefem kuchni jest Michał Bryłka. Ukończył studia magisterskie w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Kucharz z zawodu i zamiłowania z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem. Wcześniej pracował głównie w Anglii i Holandii, gdzie poznawał różne tajniki kuchni pod okiem najlepszych.

W menu kozielskiego bistra królują zestawy śniadaniowe, różnego rodzaju kanapki i sałatki, ale są też dania obiadowe i słodkości.

- Wiele składników naszych potraw przygotowujemy na miejscu. Co się da, to robimy sami, m.in.: chleb, wędliny, majonez, makaron czy ciastka. Mamy świeże produkty od lokalnych dostawców. Codziennie przygotowujemy też inne dania, a menu lunchowe zmieniamy co dwa tygodnie. Przeglądamy książki, internet, szukamy czegoś nowego - opowiada Michał Bryłka.

Ogólnie kuchnia jest sezonowa i uzależniona od pór roku i dostępności poszczególnych produktów na rynku. Jeśli pomidory, to nie te bez smaku, dostępne zimą z zagranicznych szklarni, tylko krajowe, dojrzałe w słońcu, zbierane latem.

- Chcieliśmy zaproponować mieszkańcom coś, czego nie ma na lokalnym rynku. Taki był nasz zamysł, aby stworzyć coś nowego. Myślę, że to się udało - kończy Łukasz Rybak.

Pomimo trwającej pandemii i znacznych ograniczeń w działalności, gdy klienci nie mogą korzystać z lokalu, a wiele uwagi i środków trzeba przeznaczyć na bezpieczeństwo i ochronę przed koronawirusem, bistro Czarno na Białym radzi sobie z trudnościami. Pracują w nim cztery osoby. Pomagają też uczennice Zespołu Szkół nr 1, które odbywają tu staże. Potrawy można odbierać na miejscu. Lokal oferuje także ich dowóz (telefon: 513 792 925, e-mail: [email protected]).


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: RKTreść komentarza: To co on powiedział to ja dawno wiem i więcej wiemData dodania komentarza: 19.04.2024, 16:39Źródło komentarza: Obchodzimy Tydzień dla Serca. Doktor Janusz Prokopczuk opowiada jak o nie dbaćAutor komentarza: د بدلونونو لپاره وختTreść komentarza: Najwyższy czas się obudzić i pogonić POKOlebańców jak najdalej stąd. Ryży jest cztery miesiączki przy korycie a już ludzi zwalniają z zakładów w różnych miastach i rośnie bezrobocie a niektóre firmy zwijają się z Polski. Do tego drożyzna w sklepach i na stacjach paliw. Rachunki za energię już przysłali o 60% droższe od lipca. Głosowali za nielegalnym rmigrantami. Do tego babdyckie i siłowe przejmowanie telewizji i sądownictwa oraz pałowanie i gazowanie łudźi. A to dopiero początek zabawy. Uśmiechnięta Polska się kłania. Tylko to będzie śmiech przez łzy dla większości. Głupot ludziom naobiecywali i żadnych konkretów nie widać. Zajmują się tabletkami i pierdołami |różnej maści. Za dobrze widocznie było niektórym ze sklerozą, bo większość młokosów jeszcze raczkowała jak rudy był wcześniej przy korycie. Muszą to dziadostwo odczuć na sobie, zanim ruszą tą pustą mózgownicą. Jak można wybrać takich nieudaczników do rządzenia krajem. Jedyne co potrafią to wszystko zniszczyć. Nawet wielmożnemu panu nie można pytania zadać, bo chłop furii dostaje. Starych pomyśleć co będzie pod koniec kadencji jak już jest taki bajzel. Banda POKOlebańców.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 16:21Źródło komentarza: Na kogo zagłosujesz w drugiej turze 21 kwietnia? ANKIETAAutor komentarza: WyborcaTreść komentarza: ŚPIJ NARODZIE ZNIEWOLONY TAKI JESTEŚ WCIĄŻ ZMĘCZONY, ŚPIJ NARODZIE SNEM GLUPIEGO, GDY SIĘ OBUDZISZ, NIE BĘDZIE NICZEGOData dodania komentarza: 19.04.2024, 14:06Źródło komentarza: Na kogo zagłosujesz w drugiej turze 21 kwietnia? ANKIETAAutor komentarza: asdfTreść komentarza: Czy tam dalej jest zamkniety ten przejazd?Data dodania komentarza: 19.04.2024, 12:30Źródło komentarza: Zamkną przejazd pod wiaduktem na ulicy Spacerowej. Będzie objazdAutor komentarza: NorabTreść komentarza: Jakieś sto lat temu prężnie działała na Śląsku poczta kolejowa Bahnpost.Kazdy list przesłany tą pocztą miał owalny stempel z numerem pociągu i stacją nadania.Oczywiscie wielka gradka dla filetalistow oraz strata dla organizatorów,że przespali taką okazję.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 12:15Źródło komentarza: Fiatem po Podsudeckiej. Pociąg retro przyjedzie do Kędzierzyna-KoźlaAutor komentarza: KaiTreść komentarza: Mógłbyś zdradzić Czytelnikom, jaka jest Twoja wizja kozielskiego Rynku?Data dodania komentarza: 19.04.2024, 10:21Źródło komentarza: Brudna kampania wyborcza przed drugą turą w Kędzierzynie-Koźlu
Reklama
słabe opady deszczu

Temperatura: 10°CMiasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1006 hPa
Wiatr: 24 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna