piątek, 19 kwietnia 2024 23:00
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Finał akcji „Gastronomia do zobaczenia!” w Kędzierzynie-Koźlu

To już koniec „Gastronomii do zobaczenia!” – kampanii, którą w kwietniu rozpoczęło Starostwo Powiatowe w Kędzierzynie-Koźlu. Na wielki finał organizatorzy zaprosili kilku szefów kuchni do Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich. To w popularnej Budowlance prowadzona jest nauka w klasie kucharskiej. Tam też odbyło się wielkie gotowanie!
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

„Gastronomia do zobaczenia!” to nazwa kampanii promującej kędzierzyńsko-kozielską gastronomię, która musiała stawić czoła pandemii koronawirusa i działać w formule ograniczonej obostrzeniami. Powstała seria filmów oraz tekstów na temat lokali, które zgłosiły się do projektu.

W programie mieliśmy okazję poznać wyjątkowych szefów kuchni i przepisy na pyszne dania. Poznać ludzi, którzy stawili czoła pandemii, a dzięki swoim pomysłom i kreatywności pokazali, że dobra kuchnia zawsze się obroni, nawet w czasach kryzysu.

Ten cykl powstał po to, by promować lokalną gastronomię. Wszystkie odcinki zostały ciepło przyjęte przez mieszkańców. Takiego projektu jeszcze u nas nie było. Restauratorzy przyznali, że i dla nich było to niemałe wyzwanie. Po raz pierwszy wpuścili kamery do swoich kuchni i opowiedzieli, jak powstają potrawy, w wielu przypadkach kulinarne dzieła sztuki. Z każdym odcinkiem byliśmy coraz bardziej zaskakiwani smakami, ludzkimi historiami i pasją do gotowania. W końcu doszliśmy do wniosku, że niejeden w kraju mógłby się od nich uczyć!

Finał akcji przeprowadzono w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół nr 1 w Koźlu, gdzie zaproszono szefów kuchni, aby wspólnie z uczniami przygotowali pyszne dania. W wielkie gotowanie zaangażowali się też starosta powiatu Paweł Masełko, wicestarosta Józef Gisman, dyrektor ZS nr 1 Urszula Więcek oraz kierownik wydziału oświaty w starostwie Aurelia Stępień. Była okazja do rozmów o jedzeniu, ale i podsumowania kampanii „Gastronomia do zobaczenia!”.

- Bardzo nam to pomogło. Po emisji odcinka miałem kilkanaście telefonów od różnych pań, które przygotowywały rolady śląskie i chciały się dowiedzieć, co jeszcze dodać, aby były idealne. Dla nas to była promocja restauracji, bo wzrosła nam na przykład sprzedaż właśnie rolad. Po zluzowaniu obostrzeń i otwarciu restauracji klienci do nas wrócili, więc nie narzekamy. Gotujemy znów pełną parą, najlepiej jak potrafimy i jest dobrze - wspominał Alfred Główka z „Karczmy u Freda” w Kłodnicy. Podczas finału w Budowlance przygotował z uczniami kotlet po kłodnicku.

Brzmi intrygująco, ale uwierzcie, że każdy może go sam zrobić w domu. Wystarczy dobrze rozbić plaster schabu – tak jak na kotlet schabowy. Do tego dodać plaster żółtego sera i plaster boczku. Obtoczyć  w panierce i usmażyć na patelni.

Na brak zamówień nie narzekają też właściciele kozielskiego bistra, które znajduje się przy ul. Grzegorza Piramowicza. Czternastogodzinny dzień pracy to u nich norma, ale nie ma mowy o zmęczeniu, bo skrzydeł dodają im opinie zadowolonych klientów, których z każdym dniem przybywa.

- Od kiedy mogliśmy się w pełni otworzyć, jest coraz lepiej. Menu lunchowe cieszy się dużym powodzeniem, ale mamy też sporo zamówień na śniadania. Jest dobrze! - przyznał Michał Bryłka z bistro „Czarno na Białym”. - Trendy w kuchni się zmieniają. Trzeba cały czas być na bieżąco i dostosowywać się do tego, czego oczekują klienci. Dobry kucharz musi stale się uczyć.

Wśród pracowników, a nawet szefów kuchni lokalnych punktów gastronomicznych nie brakuje absolwentów kozielskiego Zespołu Szkół nr 1. Jeden z nich kieruje pracą restauracji w "Hotelu Court".

- Czuję się w tych murach jak w domu. Naukę wspominam bardzo miło, zarówno zajęcia w pracowni gastronomicznej, jak i pozostałe lekcje. Ciepło wspominam też nauczycieli. Spędziłem tutaj wspaniały czas i wszystkim polecam naukę w tej szkole, bo mogę o niej mówić tylko w superlatywach - twierdzi Dawid Herich z restauracji w „Hotelu Court”.

Wspólne gotowanie w Budowlance zakończyło się degustacją przygotowanych dań oraz wręczeniem pamiątkowych fartuchów z hasłem „Gastronomia do zobaczenia!”.

- Dziękujemy przedstawicielom restauracji za udział w finale akcji i podzielenie się z naszymi uczniami swoją wiedzą. Pamiętajcie, że w tych trudnych czasach możecie na nas liczyć, a wszystkich mieszkańców zapraszamy do odwiedzania lokalnych restauracji i kosztowania w nich pysznych potraw - zakończył starosta Paweł Masełko.

Wszystkim lokalom dziękujemy za udział w kampanii – byliście świetni! I cóż, mamy nadzieję do zobaczenia, gastronomio!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Rychu, taki lepszy RyszardTreść komentarza: Zależy ile jest do odziedziczenia....Data dodania komentarza: 19.04.2024, 20:31Źródło komentarza: Francuz szuka śladów swoich bliskich w KędzierzynieAutor komentarza: Skazany czy nie?Treść komentarza: Skazany czy nie?Data dodania komentarza: 19.04.2024, 20:21Źródło komentarza: Brudna kampania wyborcza przed drugą turą w Kędzierzynie-KoźluAutor komentarza: zasilanie ogródkówTreść komentarza: "zasilić ogródki w nowe roślinki." Czaicie? Zasilanie ogródków roślinkami, zer gutData dodania komentarza: 19.04.2024, 20:20Źródło komentarza: Akcja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. ZDJĘCIAAutor komentarza: RKTreść komentarza: To co on powiedział to ja dawno wiem i więcej wiemData dodania komentarza: 19.04.2024, 16:39Źródło komentarza: Obchodzimy Tydzień dla Serca. Doktor Janusz Prokopczuk opowiada jak o nie dbaćAutor komentarza: د بدلونونو لپاره وختTreść komentarza: Najwyższy czas się obudzić i pogonić POKOlebańców jak najdalej stąd. Ryży jest cztery miesiączki przy korycie a już ludzi zwalniają z zakładów w różnych miastach i rośnie bezrobocie a niektóre firmy zwijają się z Polski. Do tego drożyzna w sklepach i na stacjach paliw. Rachunki za energię już przysłali o 60% droższe od lipca. Głosowali za nielegalnym rmigrantami. Do tego babdyckie i siłowe przejmowanie telewizji i sądownictwa oraz pałowanie i gazowanie łudźi. A to dopiero początek zabawy. Uśmiechnięta Polska się kłania. Tylko to będzie śmiech przez łzy dla większości. Głupot ludziom naobiecywali i żadnych konkretów nie widać. Zajmują się tabletkami i pierdołami |różnej maści. Za dobrze widocznie było niektórym ze sklerozą, bo większość młokosów jeszcze raczkowała jak rudy był wcześniej przy korycie. Muszą to dziadostwo odczuć na sobie, zanim ruszą tą pustą mózgownicą. Jak można wybrać takich nieudaczników do rządzenia krajem. Jedyne co potrafią to wszystko zniszczyć. Nawet wielmożnemu panu nie można pytania zadać, bo chłop furii dostaje. Starych pomyśleć co będzie pod koniec kadencji jak już jest taki bajzel. Banda POKOlebańców.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 16:21Źródło komentarza: Na kogo zagłosujesz w drugiej turze 21 kwietnia? ANKIETAAutor komentarza: WyborcaTreść komentarza: ŚPIJ NARODZIE ZNIEWOLONY TAKI JESTEŚ WCIĄŻ ZMĘCZONY, ŚPIJ NARODZIE SNEM GLUPIEGO, GDY SIĘ OBUDZISZ, NIE BĘDZIE NICZEGOData dodania komentarza: 19.04.2024, 14:06Źródło komentarza: Na kogo zagłosujesz w drugiej turze 21 kwietnia? ANKIETA
Reklama
słabe opady deszczu

Temperatura: 7°CMiasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1005 hPa
Wiatr: 19 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna