piątek, 5 grudnia 2025 13:48
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procent

W Kędzierzynie-Koźlu coraz więcej osób zauważa brak jasnych informacji na temat składu mięsa oferowanego w lokalnych kebabach, które są bardzo popularną formą szybkiego posiłku. Czytelnicy poprosili nas o sprawdzenie składu mięs w lokalach. Odwiedziliśmy najbardziej znane kebaby i zapytaliśmy ile mięsa jest w sprzedawanych daniach. Okazuje się, że uzyskanie informacji na ten temat wcale nie jest takie proste, choć powinna ona być dostępna od ręki.
Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procent

Lokale w Kędzierzynie-Koźlu nie tylko niechętnie informują o pełnym składzie używanego mięsa ale wręcz odmawiają podania wiadomości co tak naprawdę trafia do naszych żołądków. W Kędzierzynie-Koźlu najczęściej spotykanym kebabem jest döner kebab, czyli mięso z pionowego rożna, przeważnie podawane w bułce pita, tortilli lub na talerzu z dodatkiem frytek, warzyw i sosów. Podstawowym składnikiem kebaba jest mięso, które najczęściej pochodzi z baraniny, kurczaka, wołowiny, a czasami cielęciny. Jednak w wielu przypadkach pojawiają się wątpliwości dotyczące jakości i pochodzenia mięsa. Jest spory problem by uzyskać precyzyjne informacje na temat składników używanych do przyrządzenia kebaba, co budzi uzasadniony niepokój o ich jakość i zawartość.

Klient musi wiedzieć za co płaci

Zgodnie z wytycznymi Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informacja o składzie potraw serwowanych w restauracji powinna mieć charakter pisemny i nie może wprowadzać konsumenta w błąd. Musi być rzetelna, jasna i prosta do zrozumienia. Takie dane powinny być zawarte w karcie lub być łatwo dostępne, a nie być tylko udostępniane na życzenie klienta. Obowiązek ten reguluje § 19 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 ze zm.). Z przepisu tego wynika m. in. to, że wykaz składników obejmuje wszystkie składniki dania, podane w malejącej kolejności, z uwzględnieniem alergenów i składów poszczególnych składników złożonych, np. bułki tartej, wędlin, sałatek, sosów itp. 

Gość lokalu gastronomicznego przed podjęciem decyzji o zakupie potrawy musi mieć możliwość zapoznania się z jej szczegółowym składem. Z uwagi na ograniczoną powierzchnię kart czy tablic menu dopuszczalne jest podanie wykazu składników w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio klientom tj. bez udziału pośrednika jakim jest pracownik lokalu. Można w tym celu wykorzystać katalogi, foldery, telebimy itp., które klient po wejściu do lokalu łatwo odnajdzie samodzielnie, bez konieczności pytania obsługi. Odsyłanie do aplikacji, strony internetowej w celu zapoznania się z wykazem składników nie jest formą akceptowalną. Wskazanie strony internetowej, aplikacji, kodu QR itp. jako źródła informacji o składzie potrawy może być formą dodatkową, poza formą dostępną dla konsumenta bezpośrednio w obiekcie. 

Tylko dwa punkty w Kędzierzynie-Koźlu miały przygotowaną informację o składzie mięsa, którym handlują.

 

Kebab INN

To największy sprzedawca kebabów w Kędzierzynie-Koźlu. Ma trzy punkty, przy ulicy Wojska Polskiego i Kozielskiej w Kędzierzynie oraz przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie w Koźlu. W ani jednym miejscu nie ma informacji na temat składu mięsa. Pracownicy lokali z ulicy Kozielskiej i Marii Składowskiej-Curie informują, że w tej sprawie trzeba kontaktować się z właścicielem. Ten w rozmowie z nami przyznaje, że wiadomość o składzie mięsa powinna być dostępna dla klientów i obiecuje, że pracownik za chwilę ją poda. Ostatecznie jednak tego nie robi. Z czego składa się mięso w Kebab INN? Dowiedzieliśmy się w lokalu na ulicy Wojska Polskiego. Pracownica wyciągnęła metki z opakowań z kosza na śmieci. 

Producent mięsa, które kupimy w Kebab INN deklaruje 80% mięsa w daniu drobiowym, reszta to woda, sól, dekstroza, curry, papryka i przyprawy. Natomiast w kebabie wołowym zgodnie z informacją jest 85% mięsa i tłuszczu wołowego, łata wołowa, przyprawy, substancje przeciwzbrylające, celuloza E460, regulatory kwasowości i stabilizator: octan sodu E262 i cytrynian sodu E331, wzmacniacz smaku i sól kuchenna.

 
KEBABIAN

Znajduje się w Kędzierzynie przy ulicy Wojska Polskiego 19. Na miejscu nie ma dostępnych informacji o składzie mięs ale pracownik bez problemu zrobił zdjęcia etykiet znajdujących się na produktach i pozwolił wykonać kopię. Choć informacja o składzie nie jest zbyt czytelna to dowiadujemy się z niej, że w kebabach które tu kupimy znajduje się mięso z kurczaka: 51% z uda, 40% z fileta. Natomiast kebab wołowy to mięso mielone, które składa się z mięsa wołowego - 45% i drobiu - 40%.

 
LION KEBAB

Lokal znajduje się w Kędzierzynie-Koźlu przy alei Jana Pawła II 25, obok Kina Chemik. Na miejscu brak jest informacji o składzie mięs. Pracownik informuje, że ma ją przy sobie szef, który jest w sklepie na zakupach. Deklaruje, że karta będzie dostępna za 10 minut. Ostatecznie w LION KEBAB nie uzyskaliśmy odpowiedzi na pytanie, z czego składa się mięso, które sprzedają. Po ponownej wizycie dowiadujemy się, że lokal nie ma takiej informacji, pracownicy nie zgadzają się też zrobić zdjęć opakowań z produktami. 

 
Sultan kebab & Grill

Znajduje się na ulicy Piotra Skargi 34 a w pobliżu Urzędu Skarbowego. Tu również nie ma informacji o składzie mięs, które wędrują do kebabów. Pracownicy Sultan Kebab & Grill nie zgodzili się na pokazanie opakowań po produktach.

Kebab u Pajdy

To najnowszy kebab w Kędzierzynie-Koźlu, znajduje się przy ulicy Kozielskiej 81 obok sklepu Tedi i Biedronka. Na miejscu nie ma informacji o składzie mięs ale właściciel bez problemu zgodził się zrobić zdjęcia opakowań i pozwolił na wykonanie kopii. Niestety informacje nie są czytelne, bo produkty i opakowanie były zamrożone. Brak jest dokładnych danych o zawartości procentowej mięsa i jego rodzaju. Umówiliśmy się z właścicielem, że wykona lepszej jakości zdjęcia i nam prześle, tak by mogły się ukazać w tym materiale, ale nie zrobił tego. 

 
Big Kebab's

Znajduje się przy ulicy Antoniego Czechowa 11 w Koźlu i jest to jeden z najstarszych kebabów w mieście. Kilka lat temu miał drugi punkt przy ulicy Głowackiego w Kędzierzynie. To jeden z dwóch lokali, który miał przygotowaną informację o składzie mięsa, którym handluje. Natomiast niechętnie chciał udostępnić skład do publicznej wiadomości. W Big Kebab's kupimy kebab KUZU EXTRA w skład którego wchodzi mięso indycze - 43%, mięso wołowe - 33%, mięso baranie 11% oraz mięso z kurczaka 2%. Lokal w piątki ma dodatkowo w sprzedaży również kebab drobiowy. Właścicielka dosłała nam zdjęcie etykiety z opakowania drugiego rodzaju mięsa. W jego składzie znajdziemy 90%  mięsa z ud i podudzia kurczaka.

 
Raju kebab

Znajduje się na kozielskim Rynku. W lokalu nie ma dostępnej informacji na temat składu mięs ale pracownik zgodził się na wykonanie zdjęć i po krótkiej dyskusji pozwolił na zrobienie kopii. Zgodził się też by zrobić mu zdjęcie podczas pracy. W Raju Kebab zjemy kebaba drobiowego i wołowego. W pierwszym przypadku brak jest informacji jaka jest procentowa zawartość mięsa, w kebabie wołowym znajduje się 45% wołowiny, reszta to mięso drobiowe. Producent deklaruje, że jest go 40%.  

 
Gastrofazza

To ostatni lokal, który odwiedziliśmy. Znajduje się na ulicy Anny 8 w Koźlu. Oprócz pizzy i burgerów kupimy tu kebab wołowy. Właścicielka, ku naszemu zaskoczeniu, bez problemu wyciąga obszerny segregator ze składem produktów znajdujących się w daniach, które Gastrofaza oferuje swoim klientom. Kebab, który tu kupimy jako jedyny w mieście zawiera 100% mięsa. Są to płaty wołowe. Otrzymujemy też zdjęcie etykiety z produktu.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Andriu 04.10.2025 06:30
Takich oszóstów co robia polaków za ***a powinni wyjebac z kraju na zbity ryj nie sobie u siebie jakies gówno sprzedaja

ZIBI 02.10.2025 12:50
To zapraszam na Wojska Polskiego w Kędzierzynie-Koźlu. Ja po zjedzeniu tam tortilli na drugi dzień byłem gotów na badania gastrologiczne i na kolonoskopię 😁🫣. Nie muszę mówić o co chodzi.

Ela 02.10.2025 08:27
Warto sprawdzić też Krapkowice

WoznyInternetu 31.07.2025 20:23
Jeżeli ktoś po przeczytaniu składu "mięsa" w kebabie dalej to je, to rownie dobrze można by mo kał przyprawić i sprzedać.

Sąsiad 15.10.2024 10:00
"Ile mięsa jest w kebabach?" MAŁO.

Olo 07.10.2024 16:32
Lepiej się dowiedzcie, co w sosy dodają! Dopiero oczy ze zdumienia szeroko się otworzą!

Wysoki brunet 07.10.2024 20:48
"Słuchaj, Siwy dodajesz coś od siebie do tego sosu? Wiesz, co mam na myśli. "

Auto Stop 07.10.2024 15:49
Teraz wiem gdzie iść na kebab,a ta "reszta"kebabowni powinna podnieść jakość produktu,albo znikają z rynku!

KKK 07.10.2024 13:01
Polak jak świnia.. jak jest głodny to prawie wszystko zje :D

Rychu, taki lepszy Ryszard 07.10.2024 14:31
A o piciu to już nie ma co wspominać... My w PiS nie pijemy bo jesteśmy katolikami, a nasz Prazydent to nawet potrafi hostię złapać w locie.

Cig 07.10.2024 11:02
Hello, a #sanepid co robi? Drogie panie, po takim artykule, to już połowę roboty macie odwalone.

Edzia 07.10.2024 10:21
No i tak tuczy się Polaków samą chemią.

Adriano 07.10.2024 07:21
Z baraniny to zrobiony jest baran a nie żaden kebab!!!

Ciekawski 07.10.2024 06:32
Tak z ciekawości, bo nie jadam tam - w McDonald's itp jest taka informacja dostępna?

Cichy 07.10.2024 06:27
Nie wiedziałem że lokalna robi za PiP gastrofaza przygotowana w pełni, pewnie nawet zdziwienia tam nie było. A co jak po tej akcji sytuacja się odwróci? Hehe

Pytam bo sie nie znam ale chce wiedziec 14.10.2024 19:03
Bylem w GF i Pani powiedziala jak odbylo sie najscie reportera. Byli zaskoczeni, myslala ze to klient prosi poprostu o sklad produktu, na co ma prawo. Potem dopiero sie okazalo ze to reporter. Swoja droga dobrze ze reporter podjal temat.

Wenden 07.10.2024 06:17
Widać płaty wołowe w gastrofaza :) normalnie w innych pseudo wołowe to niema tak zbudowane miesi więc powinniśmy zrezygnować z kebaba wołowego proste przeważnie kurczaka nie oszukują :) ale nie zawsze czesto mięso jest mega przesolone

Bóg jest sprawiedliwy 07.10.2024 05:41
POLSCY NIE KUPUJCIE KEBABY U IMIGRANTÓW I ZOBACZCIE CO CZEGO TU DOPROWADZI A TYM BARDZIEJ IMIGRANCI NIE PRACUJE NORMALNIE RĘKAMI JAK POLSCY. JEŚLI CHCESZ KEBABA TO STARAJCIE SIĘ KUPOWAĆ U POLAKÓW WTEDY POLSKA BĘDZIE CHRONIONA PRZYNAJMNIEJ ILOŚĆ PROCENT ŻEBY POLSKA BYŁA LEPSZA OD INNYCH KRAJÓW TAM GDZIE JEST MNÓSTWO KEBABY NP W NIEMCZECH HOLANDII I INNYCH

jaca 07.10.2024 13:26
Ivan, won za Don!

Reklama
Reklama
zachmurzenie duże

Temperatura: 8°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1012 hPa
Wiatr: 6 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna