piątek, 26 kwietnia 2024 22:30
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Finał akcji „Gastronomia do zobaczenia!” w Kędzierzynie-Koźlu

To już koniec „Gastronomii do zobaczenia!” – kampanii, którą w kwietniu rozpoczęło Starostwo Powiatowe w Kędzierzynie-Koźlu. Na wielki finał organizatorzy zaprosili kilku szefów kuchni do Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich. To w popularnej Budowlance prowadzona jest nauka w klasie kucharskiej. Tam też odbyło się wielkie gotowanie!
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

„Gastronomia do zobaczenia!” to nazwa kampanii promującej kędzierzyńsko-kozielską gastronomię, która musiała stawić czoła pandemii koronawirusa i działać w formule ograniczonej obostrzeniami. Powstała seria filmów oraz tekstów na temat lokali, które zgłosiły się do projektu.

W programie mieliśmy okazję poznać wyjątkowych szefów kuchni i przepisy na pyszne dania. Poznać ludzi, którzy stawili czoła pandemii, a dzięki swoim pomysłom i kreatywności pokazali, że dobra kuchnia zawsze się obroni, nawet w czasach kryzysu.

Ten cykl powstał po to, by promować lokalną gastronomię. Wszystkie odcinki zostały ciepło przyjęte przez mieszkańców. Takiego projektu jeszcze u nas nie było. Restauratorzy przyznali, że i dla nich było to niemałe wyzwanie. Po raz pierwszy wpuścili kamery do swoich kuchni i opowiedzieli, jak powstają potrawy, w wielu przypadkach kulinarne dzieła sztuki. Z każdym odcinkiem byliśmy coraz bardziej zaskakiwani smakami, ludzkimi historiami i pasją do gotowania. W końcu doszliśmy do wniosku, że niejeden w kraju mógłby się od nich uczyć!

Finał akcji przeprowadzono w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół nr 1 w Koźlu, gdzie zaproszono szefów kuchni, aby wspólnie z uczniami przygotowali pyszne dania. W wielkie gotowanie zaangażowali się też starosta powiatu Paweł Masełko, wicestarosta Józef Gisman, dyrektor ZS nr 1 Urszula Więcek oraz kierownik wydziału oświaty w starostwie Aurelia Stępień. Była okazja do rozmów o jedzeniu, ale i podsumowania kampanii „Gastronomia do zobaczenia!”.

- Bardzo nam to pomogło. Po emisji odcinka miałem kilkanaście telefonów od różnych pań, które przygotowywały rolady śląskie i chciały się dowiedzieć, co jeszcze dodać, aby były idealne. Dla nas to była promocja restauracji, bo wzrosła nam na przykład sprzedaż właśnie rolad. Po zluzowaniu obostrzeń i otwarciu restauracji klienci do nas wrócili, więc nie narzekamy. Gotujemy znów pełną parą, najlepiej jak potrafimy i jest dobrze - wspominał Alfred Główka z „Karczmy u Freda” w Kłodnicy. Podczas finału w Budowlance przygotował z uczniami kotlet po kłodnicku.

Brzmi intrygująco, ale uwierzcie, że każdy może go sam zrobić w domu. Wystarczy dobrze rozbić plaster schabu – tak jak na kotlet schabowy. Do tego dodać plaster żółtego sera i plaster boczku. Obtoczyć  w panierce i usmażyć na patelni.

Na brak zamówień nie narzekają też właściciele kozielskiego bistra, które znajduje się przy ul. Grzegorza Piramowicza. Czternastogodzinny dzień pracy to u nich norma, ale nie ma mowy o zmęczeniu, bo skrzydeł dodają im opinie zadowolonych klientów, których z każdym dniem przybywa.

- Od kiedy mogliśmy się w pełni otworzyć, jest coraz lepiej. Menu lunchowe cieszy się dużym powodzeniem, ale mamy też sporo zamówień na śniadania. Jest dobrze! - przyznał Michał Bryłka z bistro „Czarno na Białym”. - Trendy w kuchni się zmieniają. Trzeba cały czas być na bieżąco i dostosowywać się do tego, czego oczekują klienci. Dobry kucharz musi stale się uczyć.

Wśród pracowników, a nawet szefów kuchni lokalnych punktów gastronomicznych nie brakuje absolwentów kozielskiego Zespołu Szkół nr 1. Jeden z nich kieruje pracą restauracji w "Hotelu Court".

- Czuję się w tych murach jak w domu. Naukę wspominam bardzo miło, zarówno zajęcia w pracowni gastronomicznej, jak i pozostałe lekcje. Ciepło wspominam też nauczycieli. Spędziłem tutaj wspaniały czas i wszystkim polecam naukę w tej szkole, bo mogę o niej mówić tylko w superlatywach - twierdzi Dawid Herich z restauracji w „Hotelu Court”.

Wspólne gotowanie w Budowlance zakończyło się degustacją przygotowanych dań oraz wręczeniem pamiątkowych fartuchów z hasłem „Gastronomia do zobaczenia!”.

- Dziękujemy przedstawicielom restauracji za udział w finale akcji i podzielenie się z naszymi uczniami swoją wiedzą. Pamiętajcie, że w tych trudnych czasach możecie na nas liczyć, a wszystkich mieszkańców zapraszamy do odwiedzania lokalnych restauracji i kosztowania w nich pysznych potraw - zakończył starosta Paweł Masełko.

Wszystkim lokalom dziękujemy za udział w kampanii – byliście świetni! I cóż, mamy nadzieję do zobaczenia, gastronomio!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Gość 1Treść komentarza: W końcu ul Jasna to jest w Koźlu Porcie czy Kłodnicy .Data dodania komentarza: 26.04.2024, 20:39Źródło komentarza: Mieszkania w bloku SIM w Kędzierzynie-Koźlu. Złóż wniosek!Autor komentarza: StanleyTreść komentarza: Ja w zeszła niedzielę dałem się zrobić w ten sam sposób na 2350 PLN, kolega z mesendzera pisał że ma problem z bankiem i że odda pieniądze, zebym zapłacił za paczkę. Niestety zbyt późno dowiedziałem się o włamaniu na jego konto - chcesz być miły, pomóc bo możesz - jednak dobry zwyczaj nie pożyczaj -niestety straciłem czujnośćData dodania komentarza: 26.04.2024, 18:10Źródło komentarza: Podali kod BLIK i stracili kasę. Coraz więcej oszukanychAutor komentarza: NikiTreść komentarza: A co robiliście przez ostatnie lata.Zla kondycja finansowa to nie kwestia ostatniego roku.Firma na dnie a wy chcecie podwyżki i nie chcecie restrukturyzacjiData dodania komentarza: 26.04.2024, 17:51Źródło komentarza: Pracownicy Poczty Polskiej z Kędzierzyna-Koźla protestowali w Warszawie przeciwko zwolnieniomAutor komentarza: ZbigniewTreść komentarza: Zabetonowany zostanie piękny teren zielony, czysty bandytyzm. Ten kto wyznaczył pod zabudowę cenne zadrzewienie powinien wylądować w pierdlu. W koło jest tyle "gołych gruntów" jak chociażby nikomu nie potrzebne boisko, to nie, trzeba wyrżnąć stu letnie drzewa. Ignorancja ekologiczna w tym mieście osiąga najwyższe poziomy.Data dodania komentarza: 26.04.2024, 17:03Źródło komentarza: Mieszkania w bloku SIM w Kędzierzynie-Koźlu. Złóż wniosek!Autor komentarza: JakubTreść komentarza: NieprawdaData dodania komentarza: 26.04.2024, 16:05Źródło komentarza: Pożegnanie maturzystów w kozielskim liceum. ZDJĘCIAAutor komentarza: Jakub M.WieczorekTreść komentarza: nieprawdaData dodania komentarza: 26.04.2024, 16:04Źródło komentarza: Pożegnanie maturzystów w kozielskim liceum. ZDJĘCIA
Reklama
pochmurnie

Temperatura: 10°CMiasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1013 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna