Reklama
sobota, 13 grudnia 2025 16:43
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Torty to moja miłość. O swojej pasji do pieczenia opowiada Dagmara Junka. ZDJĘCIA

Jej torty powstają w domowym zaciszu, a z ich pieczenia czerpie dużo radości. Z Dagmarą Junką, właścicielką „Cake for you – Torty z pasją”  rozmawiamy o jej słodkim hobby.
Torty to moja miłość. O swojej pasji do pieczenia opowiada Dagmara Junka. ZDJĘCIA

- Skąd pomysł na robienie tortów?

- Właściwie to wyszło całkowicie przypadkiem. Zaczęło się od zrobienia tortu na urodziny synka w ubiegłym roku.

- Jaki tort wtedy zrobiłaś?

To był tort „Minionek”, synek wtedy uwielbiał tą bajkę.

- Gościom zasmakowało i zamówili kolejne?

- Tak, tort smakował bardzo, kawałek zawieźliśmy do znajomego i on pierwszy złożył zamówienie. A jak pochwaliłam się zdjęciem na Facebooku, a potem kolejnym, to znajomi i rodzina zaczęli pytać czy zrobię również dla nich.

- Gdzie powstają wypieki?

- W Kędzierzynie, mam pracownie domową odebraną przez sanepid.

- Jak wygląda procedura przygotowania takiego miejsca pracy w domu?

- Przede wszystkim musi być osobna lodówka na produkty do tortów, chłodnia na gotowe już torty i sterylizator do jaj, aby pozbyć się bakterii i aby moi klienci byli bezpieczni. Wszystkie produkty do tortów muszą być osobno, nie mogą być w szafkach, w których są produkty do użytku codziennego. Gdy zakończyła przygotowania zgłosiłam się do sanepidu, by sprawdził czy wszystko jest zgodnie z przepisami i aby nanieść zmiany, jeżeli będą potrzebne. Po uzyskaniu pozytywnej opinii złożyłam wniosek o wpis kuchni do rejestru.

- Jak długo pracuje się nad jednym tortem?

- To zależy co ma się na nim znaleźć, ale niestety nie da się zrobić tortu w jeden dzień. Tworzenie ma swoje etapy plus oczywiście dekoracje, które często są bardzo pracochłonne i wymagają wielu godzin pracy.

- Czy klient oprócz smaku może zażyczyć sobie również konkretny wygląd?

- Tak, oczywiście. Są klienci, którzy mówią tylko z czym chcieliby tort i zdają się całkowicie na mnie, ale również dzielą się własnymi pomysłami. Często wysyłają zdjęcia, lecz nigdy nie robię takiego samego tortu, jak na fotografii, mogę zrobić podobny, ale nie taki sam.

- Jakich produktów używasz do robienia tortów?

- Oczywiście najwyższej jakości, wszystko co jest w torcie jest wykonane przeze mnie. Wszystkie słodkości są z naturalnych składników najwyższej jakości. W moich wypiekach nie ma półproduktów typu dżem ze słoika, mieszanki proszkowe itd. Używam śmietanki 36 proc., mascarpone, prawdziwych owoców, masła, czekolady i naturalnych przetworów domowych. Wszystkie dekoracje z masy cukrowej wykonuję sama, dlatego torty artystyczne są tak bardzo pracochłonne. Dbam o każdy możliwy szczegół, aby klienci byli zadowoleni. Dekoracją mogą być żywe kwiaty, które wcześniej poddane są sterylizacji oraz zabezpieczeniu.

- Co proponujesz klientom, którzy nie mogą się zdecydować jaki tort zamówić?

- Zawsze wysyłam listę smaków, raczej się jeszcze nie zdarzyło, aby klienci nie wiedzieli co ma być w środku. Pomagam oczywiście w połączeniu danych smaków, gdy pytają co z czym będzie pasować. Jeżeli chodzi o wygląd, to pytam o zainteresowania ulubiony kolor i wszystkie inne szczegóły, które pozwolą stworzyć mi tort idealnie pod klienta.

- Jaki tort był dla ciebie największym wyzwaniem?

- Mój urodzinowy, który zrobiłam trzy miesiące po rozpoczęciu działalności. Postanowiłam, że zaszaleję i zrobię tort trzypiętrowy. W końcu testować umiejętności i smaki trzeba na sobie.

- Co klienci mogą jeszcze zamówić oprócz tortów?

- Od jakiegoś czas na rynku istnieje moda na „słodkie stoły”, które również wykonuję, czyli desery typu minibeza, panna cotta, miniserniczki, donaty, cakesicles, cakepops itd.

W produkcję tortów wkładam całe swoje serce, bo tort ma być pyszny i piękny. To moja miłość i robię je tak, jak sama bym chciała, aby zrobiono je dla mnie.

- Życzymy jak najwięcej inspiracji przy pracy nad kolejnymi tortami.

- Dziękuję za rozmowę i zapraszam wszystkich do zaglądania na moje strony

https://www.facebook.com/Cake-For-You-Torty-z-pasją-102902761745761/

https://www.instagram.com/cakeforyou_tortyzpasja/

Zainteresowanych moimi wypiekami zapraszam do kontaktu pod numerem tel. 511 619 216.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Mieszaniec KKTreść komentarza: Kiedyś można było się zapijać w jednej z wielu spelun, gdzie latały nad zachlanymi, parującymi łbami kufle. Teraz nuda, chlanie odbywa się w domowym zaciszu. Nie ma już tej wspaniałej kultury żebrania, kierowników pod marketami prawie nie ma, picia za wyżebrane. Coraz więcej mężczyzn nie pije i przechodzi na 0%. Życie singla jest super, nikt nie ogranicza, nie zatruwa tygodniami życia, można zmienić pracę, miejsce zamieszkania, kraj, poznać nowe miejsca, ludzi. Ale to musi być dobre !Data dodania komentarza: 13.12.2025, 15:14Źródło komentarza: Męski Krąg Masculinum w Kędzierzynie-Koźlu – pierwsze spotkanie za namiAutor komentarza: Ojciec musiTreść komentarza: się jeszcze odnaleźć w nowej roli, tak to odczytuję ze zdjęć, ale poradzi sobie. Córeczka tatusia wiadomo !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 15:07Źródło komentarza: Stracili nadzieję na dziecko, ale wtedy wydarzyło się coś pięknegoAutor komentarza: Pies baskerdojlaTreść komentarza: Impreza musiała być pasjonująca. Widzowie wgapieni w ekrany swoich telefonów, pewnie każdy oglądał na yt inny standupData dodania komentarza: 13.12.2025, 13:19Źródło komentarza: Salwy śmiechu w Klubie Kameleon. Pałubski kończy 2025 rok w Kędzierzynie-Koźlu. ZDJĘCIAAutor komentarza: Prezent pod choinkę.Treść komentarza: Kochana redakcjo. Proszę o kolejny artykuł o jakiejś budowie. To fascynujący temat. Wielu z czytelników którzy widzą inne wykopane dziury na terenie miasta, będzie mogło spać spokojniej.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:23Źródło komentarza: Teren po dawnej „Kaskadzie” zamienia się w wielki plac budowyAutor komentarza: Temat do dyskusji.Treść komentarza: Wiedzę że tekst źrodłowy z Grupy Azoty ale jak spojrzeć na to z innej perspektywy, to może. Grupa "głupoty". Na zdjęciu brakuje tylko kocyka i odpoczywających na łonie natury ubranych na zielono turystów zza wschodniej granicy. I mapki ze wskazaniem miejsc łatwego dostępu na teren. Może czas towarzystwo odłowić - przenieść, załatać dziury, żeby więcej nie wracało i nie stwarzało zagrożenia dla bezpieczeństwa tych ciężko pracujących nocami co wiozą próbki do analizy i nie grzeją czterech liter w "Pentagonie"?Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:05Źródło komentarza: Dzika zwierzyna chętnie odwiedza teren Zakładów Azotowych Kędzierzyn. ZDJĘCIAAutor komentarza: Wyzwoliciel od Staropanieństwa z kkTreść komentarza: Mam wrażenie że coraz więcej jest różnego rodzaju singli i singielek w mieście możliwości. Nie ma co robić i dokąd pójść. Dla nieszcżeśników i nieszczęśniczek po przejściach to katastrofa i deprecha. Miasto starych ludzi patologi i mniejszości ciemno narodowej z indi. Takie miejsce depresyjne to i wygłupoać się trzeba bo nie ma innych możliwości. Można mieć psa lub kota i jemu poświęcić życie. Przerażające.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 02:54Źródło komentarza: Męski Krąg Masculinum w Kędzierzynie-Koźlu – pierwsze spotkanie za nami
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 3°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1027 hPa
Wiatr: 5 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna