piątek, 5 grudnia 2025 19:06
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jak przygotować cappuccino?

Poznaj sposób na cappuccino niczym z włoskiej kawiarni, by każdego dnia móc się czuć, jak na wakacjach.
  • Źródło: promocja
Jak przygotować cappuccino?

Cappuccino to napój bazujący na klasycznym espresso. Dzięki dodatkowi mleka jego smak jest łagodny z nutką słodyczy, lecz wciąż bardziej intensywny niż np. w caffe latte. Cappuccino to jednak nie zwykła biała kawa. Wyróżnia ją warstwa doskonale spienionego mleczka, która unosi się na powierzchni napoju niczym puchowa pierzynka.

Przepis na najlepsze cappuccino

Przede wszystkim wybierz dobre ziarna kawy. Najlepiej sprawdzą się tu długo wypalane ziarna z Kolumbii, Kostaryki lub Salwadoru. Zwróć uwagę na to, by nie były zbyt ciemne, czyli przepalone, chyba że lubisz mocną goryczkę. W celu ograniczenia kwaśnego posmaku kawy, cappuccino najlepiej jest parzyć krótko pod ciśnieniem o wyższej wartości niż klasyczne 9 do espresso.

Bardzo istotne są proporcje. Cappuccino to w 1/3 kawa, w 2/3 mleko. Piankę robimy z zimnego mleka, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu 3,2% za pomocą spieniacza. Ostatecznie powinna mieść ona wysokość około 2 cm.

Do przygotowania espresso wykorzystaj 7g świeżo zmielonych w młynku żarnowym ziaren i 14 ml wody. Możesz przyrządzić napar w ekspresie ciśnieniowym, ale dobrze sprawdzi się także prosta kawiarka.

Jak spienić mleko do cappuccino?

W tym przypadku nie tylko sposób parzenia kawy ma znaczenie, ale również metoda uzyskania mlecznej pianki. Jeśli Twój ekspres wyposażony jest w dyszę na gorące powietrze, ustaw jego temperaturę na 65-70ºC. Możesz także użyć spieniacza elektrycznego lub ręcznego, a nawet press in french. W przypadku tego ostatniego należy podgrzać mleko na palniku do optymalnej temperatury, przelać do dzbanka, a następnie szybkimi ruchami wyciągać i wpychać tłok z sitkiem. Perfekcyjnie spieniona pianka jest gładka, z bardzo drobnymi bąbelkami powietrza widocznymi na jej powierzchni. W celu zlikwidowania dużych bąbli należy poruszać okrężnymi ruchami dzbankiem ze spienionym mlekiem.

Cappuccino podajemy zwykle w ciepłych filiżankach o pojemności 190 ml. Choć niektórzy dodają do tego napoju słodki syrop, cukier lub posypują piankę kakao czy startą czekoladą, najlepiej jest je pić bez żadnych dodatków.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: KoźlaninTreść komentarza: Wmawiają młodym gniewnym durnoty tak jak głupiemu społeczeństwu tvp, tvn i inne ścieki. Może czas otworzyć oczy komu służą tak naprawdę sekty KałO&PiS ? I kto i jakie interesy na prawdę ma w U.E. ? Stosunek U.E do Polski ?Data dodania komentarza: 5.12.2025, 18:07Źródło komentarza: Młodzieżowe debaty na temat Unii Europejskiej z udziałem uczniów II LOAutor komentarza: KoźlaninTreść komentarza: A ty jesteś frajerem roku ! Zmanipulowali cię....Data dodania komentarza: 5.12.2025, 18:02Źródło komentarza: Jednostka Strzelecka 3064 w Kędzierzynie-Koźlu działa. Komenda Główna rozwiewa wątpliwościAutor komentarza: RafTreść komentarza: Ale żeby nie można było kupić przed 18 jakiegoś posiłku, bo wszystko od 18 to parodia ,choinka sztuczna, 1/10 tego co w OpoluData dodania komentarza: 5.12.2025, 17:59Źródło komentarza: Tradycyjne rozświetlenie choinki na rynku w Koźlu nastąpi 5 grudniaAutor komentarza: greegTreść komentarza: do uczciwej roboty by się wzięliData dodania komentarza: 5.12.2025, 15:59Źródło komentarza: Młodzieżowe debaty na temat Unii Europejskiej z udziałem uczniów II LOAutor komentarza: alaTreść komentarza: tresowanie dzieciarni bez alternatywyData dodania komentarza: 5.12.2025, 15:59Źródło komentarza: Młodzieżowe debaty na temat Unii Europejskiej z udziałem uczniów II LOAutor komentarza: SiatkaTreść komentarza: drużynę Zaksy która gra aż nie chce się tej gry oData dodania komentarza: 5.12.2025, 13:11Źródło komentarza: ZAKSA pokonała w tie-breaku ostatnią drużynę PlusLigi. ZDJĘCIA
Reklama
zachmurzenie duże

Temperatura: 7°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1014 hPa
Wiatr: 8 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna