Zalecenia dietetyczne w zakresie żywienia okołooperacyjnego
Prawidłowo skomponowana dieta okołooperacyjna dostarcza organizmowi wszelkie niezbędne składniki odżywcze, adekwatnie do wieku i płci. Warto bazować na produktach nieprzetworzonych i lekkostrawnych. Przygotowanie do operacji najczęściej wymaga jednodniowej głodówki, jednak nie ma przeciwwskazań, aby przed datą jej rozpoczęcia dostarczać sobie odpowiednią liczbę kalorii, witamin i minerałów. Bez nich regeneracja organizmu przebiega dłużej i stanowi dla pacjenta większe wyzwanie. W diecie okołooperacyjnej nie ma natomiast miejsca na dania zawierające dużą ilość tłuszczów, cukrów prostych czy tzw. pustych kalorii. Słodycze, półprodukty, dania gotowe należy więc wyeliminować z menu pacjenta.
Jak wspomóc powrót do zdrowia?
Zabieg chirurgiczny to dla organizmu ogromne wyzwanie, dlatego właściwa dieta jest niezbędna celem powrotu do zdrowia. Jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych, pacjent powinien spożywać 4–5 posiłków dziennie. Podstawą jest pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko, które wspomaga regenerację komórek. Można je znaleźć w mięsie, rybach, roślinach strączkowych, jajach czy produktach mlecznych. Ponadto w codziennej diecie nie może zabraknąć węglowodanów złożonych, które są doskonałym źródłem energii. Na ogół pacjenci mogą spożywać pokarmy stałe już w pierwszej dobie po operacji. Żywienie szpitalne nie zawsze jednak spełnia standardy, dlatego konieczne może okazać się dożywianie potrawami domowymi. Jeśli pacjent nie ma apetytu lub z innych powodów nie chce bądź nie może przyjmować posiłków, warto skorzystać z preparatów żywienia medyczne. Żywienie ma znaczenie, dlatego nie można tej kwestii bagatelizować. W razie wątpliwości lekarz powinien udzielić niezbędnych informacji. Pamiętajmy, że dieta okołooperacyjna zależy w dużej mierze od operowanego narządu. Zupełnie inne zalecenia mogą występować w przypadku operacji związanych z chorobami układu pokarmowego, inaczej natomiast, gdy operacji poddawane są na przykład kończyny.
Jak długo stosować dietę okołooperacyjną?
Lekkostrawna dieta okołooperacyjna powinna być stosowana przez co najmniej 2 tygodnie. W tym czasie na ogół nie forsujemy organizmu, nie ruszamy się zbyt dużo, a jednocześnie na poziomie komórkowym zachodzą intensywne procesy regeneracyjne. Dla wielu pacjentów dieta okołooperacyjna może stać się nowym modelem żywienia, zwłaszcza jeśli wcześniej nie zwracali uwagi na to, co znajduje się na ich talerzach. Posiłki to jednak nie wszystko – ważne jest też dostarczanie sobie odpowiedniej ilości płynów. Pacjenci powinni wypijać 2 litry wody dziennie, rezygnując tym samym z napojów słodzonych, a czasami nawet kawy i herbaty. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na sposób przygotowywania posiłków. Unikamy smażenia na rzecz gotowania lub pieczenia. Ponadto dania powinny być atrakcyjne wizualnie, co zachęca do jedzenia. W miarę możliwości dietę powinno się dostosować do preferencji żywieniowych pacjenta, co jest ważne szczególnie w przypadku tych, którzy odmawiają jedzenia.


















Napisz komentarz
Komentarze