Był to I konkurs wojewódzki, a do udziału w nim zaproszono szkoły gastronomiczne z całej Opolszczyzny. Organizatorem wydarzenia były Zespół Szkół nr 1 we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Kędzierzynie-Koźlu.
Konkurs skierowano do uczniów klas gastronomicznych w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych i składał się z dwóch niezależnych od siebie części, które oceniane były przez oddzielnie komisje. Każda szkoła mogła wystawić po jednej drużynie dwuosobowej, do każdej z części konkursu.
Do rywalizacji przystąpili uczniowie czterech placówek oświatowych.
W części kulinarnej zwyciężył Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu, który reprezentowały Maja Adamowska i Hanna Kućmierz (opiekun Grażyna Tesarowicz); drugie miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu w składzie Natalia Gajda, Julia Dabioch (opiekun Piotr Piechaczek), trzecie miejsce przypadło Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich które reprezentowali Emilia Pallus i Thomas Głownia (opiekun Kornelia Żbik), a czwarte miejsce Zespołowi Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu w składzie Nicola Skórka i Oliwia Wieczorek (opiekun Alicja Świczewska-Koss).
Dokonując oceny potraw jurorzy brali pod uwagę cały szereg kryteriów, wśród których znalazły się: smak, zapach, konsystencja; kreatywne wykonanie oraz prezentacja dania konkursowego; technika wykonania (stopień trudności); a także nawiązanie do tradycji Świąt Wielkanocnych.
W przypadku części kelnerskiej zwyciężył Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu w składzie Anna Raszczyk i Amelia Zych (opiekunowie Danuta Treffon i Joanna Czulak); drugie miejsce zajął Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu który reprezentowały Katarzyna Niedzielska i Lidia Sheketa (opiekun Aneta Wróbel), trzecie miejsce Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu w składzie Wiktoria Tymińska i Maja Zachaczewska (opiekun Alicja Świczewska-Koss), a czwarte miejsce przypadło Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich reprezentowane przez Julię Szewczyk i Natalię Malon (opiekun Kornelia Żbik).
Tym razem jurorzy oceniali estetykę i kompozycję stołu (ogólne wrażenie wizualne, harmonijne zestawienie kolorów i dekoracji, spójność z tradycją wielkanocną); kreatywność i oryginalność (unikalne pomysły na dekoracje, nowoczesne lub artystyczne podejście do tradycyjnych elementów, ciekawe wykorzystanie materiałów); zgodność z zasadami savoir-vivre (poprawność ułożenia zastawy stołowej, prawidłowe rozmieszczenie sztućców i serwetek, elegancja i dbałość o detale); a także praktyczność i funkcjonalność (czy stół jest wygodny dla gości, czy układ zastawy umożliwia swobodne spożywanie posiłków).
Celem konkursu jest: promocja zawodów gastronomicznych; promocja szkoły w środowisku lokalnym; propagowanie wiedzy i umiejętności kulinarnych; motywacja uczniów do wyboru kierunków gastronomicznych; promocja kuchni regionalnej; prezentacja najnowszych trendów w dekoracji stołów, zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości poprzez prezentację stołów, podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, rozwijanie kreatywnego myślenia, upowszechnianie wzorów estetycznego i dekoracyjnego nakrywania stołów.
Są takie miejsca gdzie chce się wracać i są tacy ludzie z którymi można wszystko - tak I Wojewódzki Konkurs "Kulinarno-Kelnerski" w Kędzierzynie-Koźlu ocenił jeden z jurorów - Dawid Herich.





















































































Napisz komentarz
Komentarze