W konkursie wzięło udział 14 drużyn z całego województwa, a uczennice z Kędzierzyna-Koźla okazały się bezkonkurencyjne dzięki swojej tradycyjnej Babce Wielkanocnej.
Ania i Amelia z drugiej klasy technikum technologii żywności o specjalności cukiernik wygrały dwa konkursy:
- I miejsce w II Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym pn. „Kupuję świadomie, stawiam na region i tradycję na moim stole – Wielkanocne smaki Opolszczyzny” za tradycyjną Babkę Wielkanocną, zorganizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu.
- I miejsce w I Wojewódzkim Konkursie „Wielkanocne Smaki i Tradycja – Konkurs Kulinarno-Kelnerski” – etap kelnerski, zorganizowanym przez naszą szkołę - informuje Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu.
Podczas konkursu „Kupuję świadomie…” uczniowie przygotowywali krótkie, 3-minutowe filmy prezentujące przygotowanie potraw regionalnych – w duchu tradycji wielkanocnej, ale z nowoczesnym podejściem. Jury, któremu przewodniczył znany kucharz Jakub Kuroń, oceniało nie tylko smak i wygląd dań, ale także sposób ich zaprezentowania.
Nagrodą dla trzech zwycięskich drużyn są wartościowe nagrody rzeczowe oraz warsztaty kulinarne dla całej klasy – prowadzone osobiście przez Jakuba Kuronia, który odwiedzi zwycięskie szkoły.
ZS nr 1 po raz kolejny potwierdził wysoki poziom kształcenia w zawodach gastronomicznych.


















Napisz komentarz
Komentarze