Jakość serwowanych przez lokalne kebabownie posiłków budzi uzasadnione obawy mieszkańców. Przeprowadzone kontrole pokazały, że nie jest dobrze, a ostatnio opublikowane wyniki są wręcz szokujące. Pisaliśmy o nich tutaj.
O ile otrzymaliśmy czytelną wskazówkę, że jeden z kontrolowanych przedsiębiorców jest właścicielem trzech lokali serwujących kebaby w Kędzierzynie-Koźlu i łatwo się domyślić, o kogo chodzi, to w przypadku pozostałych przedsiębiorców nie jest to już takie oczywiste.
Pozostaje poczekać, aż WIJHARS – zgodnie z przepisami – będzie mógł podać do publicznej wiadomości nazwy kontrolowanych firm. Na pewno przekażemy tę informację naszym czytelnikom, gdy tylko będzie to możliwe.
Dlaczego skontrolowano tylko część lokali?
W październiku ubiegłego roku, na prośbę naszych czytelników, odwiedziliśmy 12 lokali oferujących kebaby w Kędzierzynie-Koźlu, aby sprawdzić skład używanego mięsa. Pisaliśmy o tym tutaj.
Następnie WIJHARS, w ramach działań kontrolnych, w listopadzie ubiegłego roku bezpłatnie przeszkolił wszystkie kebabownie w Kędzierzynie-Koźlu i dał czas na poprawę. Równocześnie Dorota Szyra, opolski wojewódzki inspektor WIJHARS, zapowiedziała, że kolejnym krokiem będą kontrole mające na celu ukaranie nieuczciwych przedsiębiorców. Na początku tego roku inspektorzy wrócili do Kędzierzyna-Koźla. W lokalach stwierdzono między innymi przeterminowane - i to nawet o blisko trzy miesiące - produkty oraz podmieniony asortyment.
Pojawiło się pytanie, dlaczego nie skontrolowano wszystkich przeszkolonych przedsiębiorców, by mieszkańcy mogli bez obaw sięgnąć po popularnego fastfooda w lokalu, który nie oszukuje.
- Udzielanie informacji i szkolenie w zakresie przepisów dotyczących jakości handlowej żywności należy do zadań ustawowych WIJHARS. W 2023 r. Inspektorat przeprowadził 11 szkoleń, a w 2024 r. – 4 szkolenia i 3 kampanie informacyjne, każdorazowo adresowane do producentów żywności działających na terenie woj. opolskiego. W tym czasie przeszkolono około pół tysiąca osób wytwarzających i/lub wprowadzających do obrotu artykuły rolno-spożywcze, w tym także właścicieli i pracowników lokali gastronomicznych w Kędzierzynie-Koźlu – informuje Dorota Szyra, opolski wojewódzki inspektor WIJHARS.
- Natomiast kontrole są odrębnym działaniem Inspekcji, realizowanym w oparciu o analizę ryzyka, która z jednej strony pozwala na identyfikowanie priorytetów w działaniu i utrzymanie wysokiej skuteczności kontroli, z drugiej – umożliwia gospodarne planowanie wydatkowania środków publicznych. Jeśli podmioty zostały przeszkolone, zakłada się, że posiadają one wiedzę i umiejętności potrzebne do przestrzegania przepisów. Stąd ocena skuteczności tych szkoleń prowadzona jest wyrywkowo, na podstawie przeprowadzonej analizy ryzyka, co pozwala na efektywne wykorzystanie dostępnych zasobów – dodaje inspektor.
Zapytaliśmy również, czy planowane są dodatkowe kontrole w pozostałych kebabowniach na terenie Kędzierzyna-Koźla.
- W każdym przypadku, w którym wyniki kontroli wskazują na występowanie rażących nieprawidłowości, stanowią one istotny element analizy ryzyka przy typowaniu obszarów, które objęte zostaną kontrolą. Wyniki kontroli kebabów nie stanowią tu wyjątku. Należy jednak podkreślić, że kontrole żywności prowadzone są bez wcześniejszej zapowiedzi. W związku z powyższym nie jesteśmy uprawnieni do zapowiadania prowadzonych kontroli. Naszym celem jest zapewnienie pełnej zgodności z obowiązującymi przepisami we wszystkich obszarach objętych nadzorem przez WIJHARS - podkreśla Dorota Szyra.

















Napisz komentarz
Komentarze