Pyszne napary czy zimne ekstrakty w puszkach to tylko część ich oferty – w portfolio znajdziemy nawet... kawowe kosmetyki! A nawet jeśli nazwa nie brzmi znajomo, możliwe, że kosztowali już Państwo ich specjałów – Hard Beans zaopatruje bowiem wiele kawiarni w całej Polsce. W naszym mieście można ich spróbować m.in. w Krukafe w Koźlu i Mikafce w Kędzierzynie. Swego czasu firma sponsorowała nawet ZAKSĘ, i to w czasach jej największych sukcesów!
Nasz instytut może pochwalić się wieloletnią współpracą z Hard Beans, również przy realizacji różnorodnych projektów. Teraz nadszedł czas na kolejny, w którym zajmiemy się zupełnie innym obliczem kawy – stosunkowo mało znanym w Europie, a i na świecie dopiero zyskującym popularność. Tym razem zamiast skupiać się na kawowych ziarenkach, w centrum uwagi znajdzie się kawowy miąższ i skórka – dotychczas traktowane jako odpad poprodukcyjny, kompostowane, a następnie wykorzystywane jako nawóz na plantacjach.
Okazuje się jednak, że tzw. cascara (z hiszpańskiego: „skórka”) kryje w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych. Wiedziały o tym pradawne ludy zamieszkujące tereny, gdzie kawa występuje naturalnie – od wieków żuto tam całe owoce kawowca. Dziś zaczynamy odkrywać to na nowo. Cascara zawiera silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, wspierają regenerację organizmu, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy, a także opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
To zupełnie odwrotne działanie niż te, które mają popularne kolorowe napoje gazowane, pełne cukru i chemii, stojące gęsto na sklepowych półkach – napoje, które zamiast zdrowia, przynoszą otyłość, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne.
Cascara została dopuszczona jako produkt spożywczy w Unii Europejskiej rozporządzeniem 2022/47 z dnia 13.01.2022 jako tzw. novel food. Suszony miąższ kawowca można już dziś kupić w polskich sklepach internetowych. My jednak w ramach nowego wspólnego projektu z Hard Beans chcemy pójść o krok dalej – dostarczyć odbiorcy coś wygodniejszego i atrakcyjniejszego w formie, a jednocześnie napakowanego naturalnymi substancjami prozdrowotnymi.
Efektem współpracy będzie nowy napój – sprzedawany w puszkach, gazowany, o ciekawym, niebanalnym smaku. Ma być zdrową i orzeźwiającą alternatywą dla klasycznych napojów, odpowiednią dla spragnionych w każdym wieku.
Poza cascarą, w skład napoju wejdą:
- ekstrakt z dzikiej róży – bogate źródło witaminy C,
- ekstrakt z aronii – źródło polifenoli,
- imbir i cynamon – nadający napojowi pikantnego kontrapunktu,
- melasa z karobu – naturalnie słodki składnik, który zbalansuje smak, a przy okazji dostarczy potasu, magnezu i innych wartościowych minerałów.
Brzmi apetycznie? Cascara smakuje nieco jak suszone śliwki, więc można się spodziewać napoju, który będzie nie tylko zdrowy, ale i przyjemny dla podniebienia – bez cukru, aspartamu, barwników czy wzmacniaczy smaku.
Czy może być jeszcze lepiej? Może! Do produkcji napoju zostanie wykorzystana innowacyjna technologia przyspieszonej ekstrakcji na zimno – HARDTANK, opatentowana przez Hard Beans. Dzięki niej zachowuje się znacznie więcej prozdrowotnych składników niż przy tradycyjnym parzeniu na gorąco.
Zanim jednak ruszą Państwo do sklepów w poszukiwaniu tego zdrowego rarytasu – musimy zaznaczyć, że jesteśmy dopiero na początku drogi. Przed nami testy, badania i eksperymenty, które pozwolą znaleźć najlepszą możliwą kompozycję składników – pod względem smaku, zdrowotności i trwałości. Wszystko po to, by napój nie wymagał konserwantów, a mimo to zachował swoje walory.
Ale bez obaw – gdy gotowy produkt trafi do sklepów, z dumą się nim pochwalimy, bo i my będziemy mieć w tym swój udział!
Projekt realizowany w ramach Programu FENG Ścieżka SMART – Projekty realizowane w konsorcjach, pt.: „Opracowanie prozdrowotnego napoju RTD typu Cold Brew o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających”.

















Napisz komentarz
Komentarze