Dlaczego warto jeść sezonowo?
Owoce i warzywa w swoim sezonie są bardziej dostępne, a przez to o wiele tańsze. Lokalnie uprawiane nie wymagają długiego transportu i przechowywania, nie są też stosowane na nich środki przedłużające świeżość czy poprawiające ich wygląd. Dzięki temu owoce i warzywa zachowują więcej wartości odżywczych. Sięgając po nie, możesz cieszyć się nie tylko ich świeżością i smakiem, ale także bogactwem składników mineralnych i witamin. Włączanie ich do codziennej diety pozwoli budować zdrowe nawyki żywieniowe. Szeroki wybór majowych warzyw i owoców znajdziesz w sklepach Kaufland – sprawdź aktualną ofertę na stronie: https://sklep.kaufland.pl/asortyment/swieze-artykuly/owoce-warzywa.html.
Po jakie warzywa warto sięgać w maju?
Maj to czas nowalijek, warzyw okopowych oraz kapustnych. W tym miesiącu na warzywnych straganach królują:
- szparagi – zielone i białe;
- groszek cukrowy;
- zielone warzywa liściaste – młoda kapusta, rukola, jarmuż, szpinak, botwina, szczaw, sałata masłowa;
- ogórki szklarniowe i gruntowe;
- młoda marchew;
- buraki;
- pietruszka;
- rzodkiewki.
Mnogość wyboru pozwoli bez problemu dobrać produkty do swoich kulinarnych upodobań. Majowe warzywa zachęcają do przygotowywania zdrowych, pełnych kolorów posiłków. Świetnie sprawdzą się jako składniki zup kremów czy chłodników, wiosennych sałatek, dań głównych czy nawet potraw na grilla.
Jakie owoce jeść w maju?
Wybór owoców w maju jest nieco mniejszy w porównaniu do warzyw, jednak wciąż możemy cieszyć się niezwykłą świeżością i smakiem sezonowych zbiorów. W tym miesiącu warto sięgać po:
- jabłka;
- gruszki;
- rabarbar.
Pod koniec miesiąca zaczynają pojawiać się także pierwsze truskawki, poziomki i agrest, zwiastujące nadchodzący sezon letnich przysmaków. To doskonały moment, aby wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu większą ilość owoców. Majowe owoce można spożywać na surowo, co pozwala im zachować wiele cennych składników odżywczych. Są także świetną bazą do kompotów, smoothie, dżemów, a także ciast i deserów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jogurtu czy lekkich wiosennych sałatek.
Jak przechowywać majowe warzywa i owoce?
Aby w pełni cieszyć się świeżością, smakiem i bogactwem witamin majowych owoców i warzyw, istotne jest przechowywanie ich we właściwy sposób. Odpowiednio zabezpieczone zachowają swoją jędrność, aromat i wartości odżywcze na dłużej. Różne gatunki mają różne preferencje – niektóre wymagają chłodu lodówki, dla innych lepsza będzie temperatura pokojowa, z dala od bezpośrednio padających promieni słonecznych. Jak przechowywać poszczególne majowe warzywa i owoce?
Szparagi warto ustawić pionowo w naczyniu z niewielką ilością wody i przykryć je foliowym woreczkiem. W ten sposób zachowają świeżość nawet przez kilka dni. Zielone liściaste warzywa, jak szpinak, rukola, botwina czy sałata, najlepiej przechowywać w lodówce, zawinięte w lekko wilgotny ręcznik papierowy i włożone do pojemnika lub perforowanego woreczka – dzięki temu zachowają jędrność i nie zwiędną. Rabarbar, rzodkiewki, buraki i marchew można przechowywać w dolnej szufladzie lodówki, wcześniej jednak warto oczyścić je z nadmiaru liści, które przyspieszają więdnięcie. Natomiast owoce takie jak truskawki i poziomki najlepiej zjeść od razu po zakupie lub przechowywać w chłodnym miejscu, nie myjąc ich wcześniej. Jabłka i gruszki dobrze znoszą chłodne, ciemne miejsce – mogą być przechowywane w lodówce, ale równie dobrze sprawdzi się spiżarnia.
Dbając o właściwe warunki przechowywania świeżo kupionych majowych owoców i warzyw, nie tylko zapobiegamy ich szybkiemu psuciu się, ale też unikamy marnowania żywności. Co więcej, zyskujemy pewność, że dostarczamy organizmowi pełnowartościowe produkty, bogate w witaminy, minerały i naturalny smak, którego nie da się porównać z warzywami i owocami z chłodni czy szklarni.


















Napisz komentarz
Komentarze