Która patelnia jest dla Ciebie odpowiednia?
Jak wybrać idealną patelnię? Cóż, to zależy całkowicie od tego, jakie są Twoje potrzeby. Czy masz na myśli konkretną technikę gotowania lub przepis, czy jest to tylko ogólne zastosowanie w kuchni? Czasami lepiej mieć więcej niż jedną patelnię do różnych rodzajów dań.
Pandemia i towarzyszące jej lockdowny sprawiły, że gotowanie w domu jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Niestety wielu z nas gotuje na kiepskich patelniach. Jeśli chcesz odkrywać nowe style, kuchnie lub po prostu próbujesz przyrządzić dobry stek, być może będziesz musiał zainwestować w odpowiedni rodzaj patelni.
Uchwyty do patelni
W zależności od materiału, z którego wykonana jest patelnia, naczynie może mieć uchwyt wykonany z żaroodpornego tworzywa sztucznego, żeliwa, stali nierdzewnej, silikonu lub ich kombinacji.
Uchwyty ze stali nierdzewnej to doskonały wybór, ponieważ nie przewodzą ciepła. Inne metalowe uchwyty mają wydrążony rdzeń, który pomaga utrzymać niską temperaturę.
Silikon i żaroodporny plastik również pozostają chłodne podczas gotowania, są wygodne do trzymania i mniej podatne na poślizg, jeśli masz mokre ręce. Uważaj tylko na niektóre silikonowe uchwyty, ponieważ nie są one przystosowane do wysokich temperatur.
O czym trzeba jeszcze pamiętać?
Inną ważną kwestią przy zakupie patelni jest decyzja, co jest dla Ciebie odpowiednie. Jasne, żeliwna patelnia z najwyższej półki może wydawać się idealnym wyborem dla tych delikatnych steków, ale jeśli jest zbyt ciężka, aby ją podnieść, bez wątpienia pozostanie raczej na dnie szuflady z naczyniami.

Patelnie nieprzywierające
Patelnie nieprzywierające mają swoje wady i zalety. Patelnia zapobiegająca przywieraniu jest idealna, jeśli na przykład szukasz patelni do codziennego smażenia, która pomoże Ci przyrządzać większość potraw, takich jak:
- jajka,
- bekon,
- naleśniki,
- ryby,
- naleśniki.
Ich niereaktywne powłoki, takie jak teflon czy ceramika, sprawiają, że prawie nic się do nich nie przyklei, dzięki czemu sprzątanie jest dziecinnie proste; wystarczy wilgotna szmatka.
Minusem jest to, że patelnie nieprzywierające nie lubią wysokiej temperatury. Zbyt duże ciepło rozwarstwi powłokę i zniszczy patelnię. Ponadto nie możesz używać metalowych przyborów, chyba że chcesz zdrapać nieprzywierającą powłokę.
W przypadku patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, kup najwyższej jakości naczynie, na które możesz sobie pozwolić, ponieważ będzie Ci służyć znacznie dłużej niż tańsze modele Kupowanie jednej dobrej patelni jest o wiele bardziej opłacalne niż kupowanie co jakiś czas tanich naczyń niskiej jakości.
Podsumowanie
Biorąc pod uwagę fakt, że na rynku znajdziesz wiele patelni rozmaitego rodzaju, dobrego naczynia warto szukać w profesjonalnym sklepie, na przykład Prymus AGD. Po lekturze powyższego poradnika wiesz już wystarczająco dużo, żeby znaleźć naczynie, które spełni Twoje wymagania.

















Napisz komentarz
Komentarze