Silny rozwój rośliny datowany jest na przełom XX i XXI wieku, kiedy to czeremcha miała stanowić w Europie zwarte drzewostany (w Ameryce Północnej czeremch dorasta do znacznych rozmiarów o wysokości 30 m i obwodzie pnia równym 1.5 m). Okazało się, że w warunkach europejskich czeremch ma pokrój krzaczasty, a jako gatunek silnie inwazyjny stanowi duże zagrożenie dla rodzimych gatunków lasotwórczych.
W Polsce występuje już niemal na całym obszarze kraju. Jedną z przyczyn jego sukcesu jest z jednej strony intensywne wprowadzanie do lasów przez leśników w XX wieku, z drugiej strony brak patogenów ograniczających jego żywotność i rozmnażanie, tak jak to ma miejsce w obrębie naturalnego zasięgu. Ponieważ powoduje w Europie istotne i negatywne zmiany w ekosystemie leśnym, w wielu krajach jest zwalczany. W obrębie naturalnego zasięgu w Ameryce Północnej jest tymczasem drzewem cenionym w gospodarce leśnej ze względu na wartościowe drewno. Poza tym dostarcza jadalnych owoców, wykorzystywany jest także jako roślina lecznicza i ozdobna.
Reasumując – na Starym Kontynencie czeremcha amerykańska nie spełniła pokładanych w niej oczekiwań jako surowiec dla branży meblarskiej, ale z uwagi na mięsiste i bardzo smaczne owoce, znalazła uznanie w naszych domach, gdyż wytwarza się z niej konfitury, soki i nalewki. Ma właściwości lecznicze, ale należy pamiętać, że liście i pędy są trujące.
Aktualnie obserwujemy silne dojrzewanie owoców, a dzięki sprzyjającym warunkom meteorologicznym (słoneczne dni) owoce smakują wyjątkowo dobrze.




















Napisz komentarz
Komentarze