Reklama
poniedziałek, 15 grudnia 2025 16:25
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Owocowa… kawa?

Dwie kawiarnie w Kędzierzynie-Koźlu oferują wyjątkową kawę, która powstaje we współpracy z Łukasiewicz - ICSO "Blachownia"

Lubią Państwo kawę? A może są Państwo koneserami tego szlachetnego napoju i cenią kawy speciality – przygotowywane z ogromną dbałością na każdym etapie produkcji? Niezależnie od odpowiedzi, istnieje duża szansa, że słyszeli Państwo o opolskiej firmie Hard Beans sp. z o.o. – ekspertach od kawy, od ziarenka aż po parującą filiżankę. Firma wielokrotnie nagradzana w kraju i za granicą, słynie z innowacyjnych pomysłów związanych właśnie z kawą.
  • Źródło: Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Ciężkiej Syntezy Organicznej „Blachownia”
Dwie kawiarnie w Kędzierzynie-Koźlu oferują wyjątkową kawę, która powstaje we współpracy z Łukasiewicz - ICSO "Blachownia"

Pyszne napary czy zimne ekstrakty w puszkach to tylko część ich oferty – w portfolio znajdziemy nawet... kawowe kosmetyki! A nawet jeśli nazwa nie brzmi znajomo, możliwe, że kosztowali już Państwo ich specjałów – Hard Beans zaopatruje bowiem wiele kawiarni w całej Polsce. W naszym mieście można ich spróbować m.in. w Krukafe w Koźlu i Mikafce w Kędzierzynie. Swego czasu firma sponsorowała nawet ZAKSĘ, i to w czasach jej największych sukcesów!

Nasz instytut może pochwalić się wieloletnią współpracą z Hard Beans, również przy realizacji różnorodnych projektów. Teraz nadszedł czas na kolejny, w którym zajmiemy się zupełnie innym obliczem kawy – stosunkowo mało znanym w Europie, a i na świecie dopiero zyskującym popularność. Tym razem zamiast skupiać się na kawowych ziarenkach, w centrum uwagi znajdzie się kawowy miąższ i skórka – dotychczas traktowane jako odpad poprodukcyjny, kompostowane, a następnie wykorzystywane jako nawóz na plantacjach.

Okazuje się jednak, że tzw. cascara (z hiszpańskiego: „skórka”) kryje w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych. Wiedziały o tym pradawne ludy zamieszkujące tereny, gdzie kawa występuje naturalnie – od wieków żuto tam całe owoce kawowca. Dziś zaczynamy odkrywać to na nowo. Cascara zawiera silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, wspierają regenerację organizmu, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy, a także opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

To zupełnie odwrotne działanie niż te, które mają popularne kolorowe napoje gazowane, pełne cukru i chemii, stojące gęsto na sklepowych półkach – napoje, które zamiast zdrowia, przynoszą otyłość, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne.

Cascara została dopuszczona jako produkt spożywczy w Unii Europejskiej rozporządzeniem 2022/47 z dnia 13.01.2022 jako tzw. novel food. Suszony miąższ kawowca można już dziś kupić w polskich sklepach internetowych. My jednak w ramach nowego wspólnego projektu z Hard Beans chcemy pójść o krok dalej – dostarczyć odbiorcy coś wygodniejszego i atrakcyjniejszego w formie, a jednocześnie napakowanego naturalnymi substancjami prozdrowotnymi.

Efektem współpracy będzie nowy napój – sprzedawany w puszkach, gazowany, o ciekawym, niebanalnym smaku. Ma być zdrową i orzeźwiającą alternatywą dla klasycznych napojów, odpowiednią dla spragnionych w każdym wieku.

Poza cascarą, w skład napoju wejdą:

  • ekstrakt z dzikiej róży – bogate źródło witaminy C,
  • ekstrakt z aronii – źródło polifenoli,
  • imbir i cynamon – nadający napojowi pikantnego kontrapunktu,
  • melasa z karobu – naturalnie słodki składnik, który zbalansuje smak, a przy okazji dostarczy potasu, magnezu i innych wartościowych minerałów.

Brzmi apetycznie? Cascara smakuje nieco jak suszone śliwki, więc można się spodziewać napoju, który będzie nie tylko zdrowy, ale i przyjemny dla podniebienia – bez cukru, aspartamu, barwników czy wzmacniaczy smaku.

Czy może być jeszcze lepiej? Może! Do produkcji napoju zostanie wykorzystana innowacyjna technologia przyspieszonej ekstrakcji na zimno – HARDTANK, opatentowana przez Hard Beans. Dzięki niej zachowuje się znacznie więcej prozdrowotnych składników niż przy tradycyjnym parzeniu na gorąco.

Zanim jednak ruszą Państwo do sklepów w poszukiwaniu tego zdrowego rarytasu – musimy zaznaczyć, że jesteśmy dopiero na początku drogi. Przed nami testy, badania i eksperymenty, które pozwolą znaleźć najlepszą możliwą kompozycję składników – pod względem smaku, zdrowotności i trwałości. Wszystko po to, by napój nie wymagał konserwantów, a mimo to zachował swoje walory.

Ale bez obaw – gdy gotowy produkt trafi do sklepów, z dumą się nim pochwalimy, bo i my będziemy mieć w tym swój udział!

Projekt realizowany w ramach Programu FENG Ścieżka SMART – Projekty realizowane w konsorcjach, pt.: „Opracowanie prozdrowotnego napoju RTD typu Cold Brew o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających”.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

R
Rychu, taki lepszy Ryszard. 01.05.2025 21:58
Moje szlachetne ciało toleruje jedynie kawy z niemieckich palarni ewentualnie kopi luwak, czyli ziarna kawy które przeszły przez układ trawienny cywety ( łaskun ) z Sumatry. Wydalone nasiona, które uległy nadtrawieniu enzymami traktu żywieniowego zwierzęcia uzyskują unikalny smak, który jest dostępny dla wyszukanych elit świata, ponieważ roczne zbiory są poniżej 1tony. Edukowanie motłochu z prowincji jest już dla mego intelektu uciążliwe ale podobnie jak Jarosław nie ulegnę pokusie zgnuśnięcia przy teksańskim rodeo.

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: DdTreść komentarza: Proponuję zobaczyć oświetlenie domu w Dębskiej Kuźni,obok Opola. Szwagier się postarał 😄Data dodania komentarza: 15.12.2025, 08:29Źródło komentarza: Tysiące światełek i dmuchańce na posesji w Starej Kuźni. WIDEOAutor komentarza: PasagerTreść komentarza: Jak tam miny? Wspaniale nas PKP powitało wraz z nowym rozkładem jazdy co nie? +20min na dzień dobry 05:45 PR POLREGIO S.A.46411 (R) Uśmiechnijcie się.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 06:48Źródło komentarza: Zmianie ulegną godziny przyjazdów i odjazdów pociąguAutor komentarza: EwaTreść komentarza: Pięknie radośnie bajkowo dziękujemy nagranie wprawia w dobry nastrój Magia ŚwiątData dodania komentarza: 14.12.2025, 14:06Źródło komentarza: Tysiące światełek i dmuchańce na posesji w Starej Kuźni. WIDEOAutor komentarza: ☆PANTERA☆Treść komentarza: Pieknie oświetlone cos wspanialego przystrojone świątecznie gratulujęData dodania komentarza: 14.12.2025, 12:21Źródło komentarza: Tysiące światełek i dmuchańce na posesji w Starej Kuźni. WIDEOAutor komentarza: Kuzyn spod TarnowaTreść komentarza: Wojtek Czapla to dyrektor liceum. Gratulacje Wojtek!!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 22:46Źródło komentarza: Stracili nadzieję na dziecko, ale wtedy wydarzyło się coś pięknegoAutor komentarza: fotografTreść komentarza: zdjęcia słabeData dodania komentarza: 13.12.2025, 22:40Źródło komentarza: Mikołajkowe spotkanie z mistrzami tenisa stołowego. ZDJĘCIA
Reklama
pochmurnie

Temperatura: 3°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1022 hPa
Wiatr: 24 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna