Reklama
poniedziałek, 15 grudnia 2025 12:02
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Akcja powiatu „Gastronomia do zobaczenia!”. Poznajcie bistro "Czarno na Białym"

„Gastronomia do zobaczenia!” – to nazwa kampanii promującej kędzierzyńsko-kozielską gastronomię, która musiała stawić czoła pandemii koronawirusa i działać w formule ograniczonej obostrzeniami. Na początek poznajcie kozielskie bistro Czarno na Białym.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Kiedy powiat kędzierzyńsko-kozielskie ogłosił start projektu, zgłosiło się wielu właścicieli mniejszych i większych lokali, którzy zdecydowali się opowiedzieć swoją historię. Musieli zmienić swój biznes, swoje menu, a hasło "dania na wynos" jest z nimi od ponad roku. Niektórzy restauratorzy sami ruszyli w miasto z posiłkami dla domów pomocy społecznej czy innych instytucji walczących z koronawirusem.

Przed pandemią w Kędzierzynie-Koźlu i powiecie powstały nowe restauracje, bistra czy bary. Teraz funkcjonują inaczej, ale pasja ich właścicieli do gotowania sprawiła, że wiele z nich serwuje kuchnie i smaki, których próżno szukać gdzie indziej.

Pierwszym lokalem, który wziął udział w akcji, jest niepozorne, choć z wielkim potencjałem kozielskie bistro Czarno na Białym. Lokal przy ul. Piramowicza 8 czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 6-16, choć załoga pracę zaczyna o piątej rano.

Skąd pomysł na nazwę „Czarno na Białym”?

- Jest kilka rzeczy, które się wiążą z nazwą. Pierwsza związana jest z czarną kawą i białym chlebem. Chcieliśmy też być transparentni, aby pokazać, jak wszystko robimy. Dlatego mamy otwartą kuchnię i klient może obserwować proces powstawania potraw. Nie mamy nic do ukrycia. Taki zamysł mieliśmy od początku. Po prostu wszystko czarno na białym - mówi Łukasz Rybak, współwłaściciel lokalu, który przez kilka lat pracował w restauracjach na Florydzie.

Co ciekawe, bistro powstało pod koniec maja ubiegłego roku, a więc już w trakcie pandemii.

- Plan otwarcia swojego lokalu kiełkował w nas od ponad dwóch lat. Dużo rozmawialiśmy, planowaliśmy i od słów przeszliśmy do czynów. W końcu podjęliśmy decyzję, że musimy wystartować. Wybuchła pandemia i mieliśmy dwa wyjścia: albo znów odłożyć nasz plan, poczekać rok, a może i dłużej, albo zaryzykować i się otwierać. Wybraliśmy to drugie - dodaje Łukasz Rybak. 

Drugim współwłaścicielem i szefem kuchni jest Michał Bryłka. Ukończył studia magisterskie w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Kucharz z zawodu i zamiłowania z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem. Wcześniej pracował głównie w Anglii i Holandii, gdzie poznawał różne tajniki kuchni pod okiem najlepszych.

W menu kozielskiego bistra królują zestawy śniadaniowe, różnego rodzaju kanapki i sałatki, ale są też dania obiadowe i słodkości.

- Wiele składników naszych potraw przygotowujemy na miejscu. Co się da, to robimy sami, m.in.: chleb, wędliny, majonez, makaron czy ciastka. Mamy świeże produkty od lokalnych dostawców. Codziennie przygotowujemy też inne dania, a menu lunchowe zmieniamy co dwa tygodnie. Przeglądamy książki, internet, szukamy czegoś nowego - opowiada Michał Bryłka.

Ogólnie kuchnia jest sezonowa i uzależniona od pór roku i dostępności poszczególnych produktów na rynku. Jeśli pomidory, to nie te bez smaku, dostępne zimą z zagranicznych szklarni, tylko krajowe, dojrzałe w słońcu, zbierane latem.

- Chcieliśmy zaproponować mieszkańcom coś, czego nie ma na lokalnym rynku. Taki był nasz zamysł, aby stworzyć coś nowego. Myślę, że to się udało - kończy Łukasz Rybak.

Pomimo trwającej pandemii i znacznych ograniczeń w działalności, gdy klienci nie mogą korzystać z lokalu, a wiele uwagi i środków trzeba przeznaczyć na bezpieczeństwo i ochronę przed koronawirusem, bistro Czarno na Białym radzi sobie z trudnościami. Pracują w nim cztery osoby. Pomagają też uczennice Zespołu Szkół nr 1, które odbywają tu staże. Potrawy można odbierać na miejscu. Lokal oferuje także ich dowóz (telefon: 513 792 925, e-mail: [email protected]).


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: DdTreść komentarza: Proponuję zobaczyć oświetlenie domu w Dębskiej Kuźni,obok Opola. Szwagier się postarał 😄Data dodania komentarza: 15.12.2025, 08:29Źródło komentarza: Tysiące światełek i dmuchańce na posesji w Starej Kuźni. WIDEOAutor komentarza: PasagerTreść komentarza: Jak tam miny? Wspaniale nas PKP powitało wraz z nowym rozkładem jazdy co nie? +20min na dzień dobry 05:45 PR POLREGIO S.A.46411 (R) Uśmiechnijcie się.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 06:48Źródło komentarza: Zmianie ulegną godziny przyjazdów i odjazdów pociąguAutor komentarza: EwaTreść komentarza: Pięknie radośnie bajkowo dziękujemy nagranie wprawia w dobry nastrój Magia ŚwiątData dodania komentarza: 14.12.2025, 14:06Źródło komentarza: Tysiące światełek i dmuchańce na posesji w Starej Kuźni. WIDEOAutor komentarza: ☆PANTERA☆Treść komentarza: Pieknie oświetlone cos wspanialego przystrojone świątecznie gratulujęData dodania komentarza: 14.12.2025, 12:21Źródło komentarza: Tysiące światełek i dmuchańce na posesji w Starej Kuźni. WIDEOAutor komentarza: Kuzyn spod TarnowaTreść komentarza: Wojtek Czapla to dyrektor liceum. Gratulacje Wojtek!!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 22:46Źródło komentarza: Stracili nadzieję na dziecko, ale wtedy wydarzyło się coś pięknegoAutor komentarza: fotografTreść komentarza: zdjęcia słabeData dodania komentarza: 13.12.2025, 22:40Źródło komentarza: Mikołajkowe spotkanie z mistrzami tenisa stołowego. ZDJĘCIA
Reklama
pochmurnie

Temperatura: 3°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1023 hPa
Wiatr: 24 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna